Texel
HistoryIn de vroege Middeleeuwen en het kan zijn Texel en Wieringen zijn veel groter en hebben elkaar leren kennen als overkant van het Marsdiep, dat toen een rivier met banken van permanente land: zie hier. Opmerkelijke gevechten met betrekking tot Texel:
|
Texel is een gemeente en een eiland in Nederland, in de provincie Noord-Holland. Het is de grootste en meest bevolkte van de Friese eilanden in de Waddenzee, en ook de meest westelijke van deze archipel, die zich uitstrekt tot Denemarken. De volgende eiland in de archipel, ten noorden van Texel, Vlieland is. De naam Texel is het Fries, maar omwille van historische klank-veranderingen in het Nederlands, waar alle-x-geluiden zijn vervangen door-s-klanken (vergelijk bijvoorbeeld Engels Fox, Friese Fokse, Duits Fuchs met Nederlandse Vos), de naam is meestal uitgesproken Tessel in het Nederlands.
Het eiland bestaat uit de zeven dorpen De Cocksdorp, De Koog, De Waal, Den Burg, Den Hoorn, Oosterend en Oudeschild, en de kleine townships van Bargen, De Nes, Dijkmanshuizen, Driehuizen, Harkebuurt, 't Horntje, Midden-Eierland, Molenbuurt, Nieuweschild, Noorderbuurt, Ongeren, Oost, Spang, Spijkdorp, Tienhoven, Westermient, Zevenhuizen, en Zuid-Eierland.
De gemeente omvat ook de onbewoonde zandplaat Noorderhaaks. Het eiland Texel, die stadsrechten kreeg in 1415, oorspronkelijk bestond uit twee eilanden, Texel eigen aan het zuiden en Eierland naar het noordwesten, die werden verbonden door scholen. In de zeventiende eeuw werden de eilanden bij elkaar ingepolderd. Vandaag de dag, Texel vormt de grootste natuurlijke barrière tussen de Noordzee en de Waddenzee.
Het duinlandschap van Texel is een unieke habitat voor flora en fauna. Texel staat bekend om zijn wilde dieren, met name in de winter, als roofvogels en ganzen gaan wonen. Ongeveer een derde van Texel is een beschermd natuurgebied.
Getting to Texel
Transport rond het eiland is typisch met de fiets, bus (Connexxion) or car. of met de auto. Texel heeft een uitgebreid fietspadennet. Vervoer naar Texel is meestal met de veerboot (Royal TESO), uit Den Helder, of door de lucht via Texel International Airport.
Toerisme
De toeristische sector vormt een belangrijk deel van de economie in Texel. Ongeveer 70% van de activiteiten op Texel zijn in een of andere manier verband houden met toerisme. Populaire vormen van toerisme op Texel zijn onder andere fietsen, wandelen, zwemmen en paardrijden. Zoals het geval is met veel van Noord-Holland veel van de bewoners kunnen communiceren in het Engels, maar de meeste reisliteratuur en restaurant menu's zijn in de Nederlandse en Duitse taal alleen. De VVV-centra al zijn zeer behulpzaam.