Texel

History

In de vroege Middeleeuwen en het kan zijn Texel en Wieringen zijn veel groter en hebben elkaar leren kennen als overkant van het Marsdiep, dat toen een rivier met banken van permanente land: zie hier.

Opmerkelijke gevechten met betrekking tot Texel:

Texel is een gemeente en een eiland in Nederland, in de provincie Noord-Holland. Het is de grootste en meest bevolkte van de Friese eilanden in de Waddenzee, en ook de meest westelijke van deze archipel, die zich uitstrekt tot Denemarken. De volgende eiland in de archipel, ten noorden van Texel, Vlieland is. De naam Texel is het Fries, maar omwille van historische klank-veranderingen in het Nederlands, waar alle-x-geluiden zijn vervangen door-s-klanken (vergelijk bijvoorbeeld Engels Fox, Friese Fokse, Duits Fuchs met Nederlandse Vos), de naam is meestal uitgesproken Tessel in het Nederlands.

Het eiland bestaat uit de zeven dorpen De Cocksdorp, De Koog, De Waal, Den Burg, Den Hoorn, Oosterend en Oudeschild, en de kleine townships van Bargen, De Nes, Dijkmanshuizen, Driehuizen, Harkebuurt, 't Horntje, Midden-Eierland, Molenbuurt, Nieuweschild, Noorderbuurt, Ongeren, Oost, Spang, Spijkdorp, Tienhoven, Westermient, Zevenhuizen, en Zuid-Eierland.

De gemeente omvat ook de onbewoonde zandplaat Noorderhaaks. Het eiland Texel, die stadsrechten kreeg in 1415, oorspronkelijk bestond uit twee eilanden, Texel eigen aan het zuiden en Eierland naar het noordwesten, die werden verbonden door scholen. In de zeventiende eeuw werden de eilanden bij elkaar ingepolderd. Vandaag de dag, Texel vormt de grootste natuurlijke barrière tussen de Noordzee en de Waddenzee.

Het duinlandschap van Texel is een unieke habitat voor flora en fauna. Texel staat bekend om zijn wilde dieren, met name in de winter, als roofvogels en ganzen gaan wonen. Ongeveer een derde van Texel is een beschermd natuurgebied.

Getting to Texel

Transport rond het eiland is typisch met de fiets, bus (Connexxion) or car. of met de auto. Texel heeft een uitgebreid fietspadennet. Vervoer naar Texel is meestal met de veerboot (Royal TESO), uit Den Helder, of door de lucht via Texel International Airport.

Toerisme

De toeristische sector vormt een belangrijk deel van de economie in Texel. Ongeveer 70% van de activiteiten op Texel zijn in een of andere manier verband houden met toerisme. Populaire vormen van toerisme op Texel zijn onder andere fietsen, wandelen, zwemmen en paardrijden. Zoals het geval is met veel van Noord-Holland veel van de bewoners kunnen communiceren in het Engels, maar de meeste reisliteratuur en restaurant menu's zijn in de Nederlandse en Duitse taal alleen. De VVV-centra al zijn zeer behulpzaam.

Folklore

Texel heeft diverse folkloristische gebruiken.

Lees meer: Folklore

VOC Schat

vocscherven

De VOC-schat die Gerd Jan Roos in zijn achtertuin vond heeft een bijzonder plekje in zijn galerie gevonden.

Lees meer: VOC Schat

Texel Gids

texel

Alarm, Ambacht, Apotheek, Artsen, Autoroute, Autoverhuur, Banken...

Lees meer: Texel Gids

Oudeschild

luchtfoto1klein

Oudeschild (Tessels: Skil) is een dorp in de gemeente Texel in de provincie Noord-Holland.

Lees meer: Oudeschild

Oosterend

 oosterend

Oosterend is een dorp aan de oostkant van het Nederlandse waddeneiland Texel, ongeveer anderhalve kilometer van het wad gelegen.

Lees meer: Oosterend

Den Hoorn

Kerkdenhoorn

Den Hoorn is het zuidelijkste dorp op het Nederlandse waddeneiland Texel.

Lees meer: Den Hoorn

Den Burg

Hofje Den_Burg

Den Burg is een dorp in de gemeente Texel in de provincie Noord-Holland.

Lees meer: Den Burg

De Waal

dewaal

De Waal is een dorp in de gemeente Texel in de provincie Noord-Holland. 

Lees meer: De Waal

De Slufter

slufter

De kern van de Slufter bestaat uit een brede duinvallei die middels een gat in de duinen in open verbinding staat met de Noordzee. 

Lees meer: De Slufter

De Reede van Texel

stormrede

De rede van Texel was al in de vijftiende eeuw een begrip. Schepen die vanuit plaatsen aan de Zuiderzee vertrokken, gingen op de rede van Texel voor anker om bij gunstige wind uit te varen.

Lees meer: De Reede van Texel

De Koog

de koogkerkje

De Koog is een dorp in de gemeente Texel in de provincie Noord-Holland.

Lees meer: De Koog

De Cocksdorp

cocksdorpluchtfoto

De Cocksdorp is een dorp in de gemeente Texel in de provincie Noord-Holland.

Lees meer: De Cocksdorp