Gerd Jan Roos

R3261-220px
R3226-220px
R3242-220px
R3241-220px
R3245-220px
R3229-220px
Gerd Jan Roos - geboren 1959 - heeft eigenlijk nooit iets anders gedaan dan schilderen.

Van jongs af aan al strandgezichtjes met een mooie zonsondergang - iets wat hij nu nog regelmatig doet. Aanvankelijk autodidact met een half jaar priveles van Hugo Landheer uit Aerdenhout.

In 1979 emigreerde Roos naar Nieuw Zeeland, maar echt thuis in het landelijke schilders-genre heeft hij zich nooit gevoeld. "Te fel - te blauw - te paars" niet dat mooie warm-grijze licht van Nederland.

Dit was een van de redenen om met zijn gezin in 1994 weer terug te keren naar Nederland.
Eigenlijk was het meer terug naar Texel want daar ligt zijn hart. "Je zult niet veel plekken vinden op deze wereld waar je zo een grote diversiteit hebt in het landschap."

Het karakterestieke Texelse land met een lichte glooing als overblijfsel uit de ijstijd.
Verder schitterende strand en wad gezichten en de aparte flora van duin en slufter met altijd wel een stukje Texels bos op de achtergrong. Als stoffering voor deze landschappen leent het typische Texelse schaap zich uitstekend.

Portretten

Bij toeval is Roos de laatste jaren in de kinderportretten gerold. "Heerlijk om het karakter van zoiets jongs te weergeven"

Galerie en atelier

Zijn atelier en bijbehorende galerie is een bron van inspiratie voor Roos. Een echte Texelse stolp boerderij uit 1830 waarvan de deel en hooizolder als galerie-atelier wordt gebruikt. De galerie is vrij toegankelijk voor het publiek.

Een galerie met geschiedenis

De galerie van Roos bevindt zich in het havenplaatsje Oudeschild - wel bekend om zijn VOC verleden. Dit verleden werd enkele jaren geleden nog weer eens benadrukt toen Roos bij het graven van een vijver in de achtertuin landelijke bekendheid kreeg.

Een grote partij van allerlij huisraad uit de VOC tijd kwam bij het graven te voorschijn.
Met enige touwtrekkerij met diverse instanties is het gelukt de collectie te behouden en in de galerie tentoon te stellen.